750 TL VE ÜZERİ ÜCRETSİZ KARGO FIRSATI!
HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Mineral ve Protein Deposu: Çam Balı

02-05-2023 09:18
Mineral ve Protein Deposu: Çam Balı

Salgı balı olarak da bilinen çam balı, meşe, kayın, ladin gibi ağaçların üzerinde yaşayan “Marchalina Hellenica” denilen organizmaların salgıladığı tatlı sıvılardan elde edilir. Çam özünden beslenen bu canlı, salgıladığı tatlı sıvıyı ağacın üstünde bırakır. Arıların bu salgıyı ağaçlardan toplamasıyla çam balı üretilir.  

 

Balın toplandığı kaynağa göre çam ya da yaprak balı olarak da isimlendirilmektedir. Ülkemizde en çok üretilen salgı balı, çam balıdır. Dünya çapında çam balı üretiminin büyük bir kısmını da karşılamaktadır. Güney Ege ve Akdeniz bölgesi başta olmak üzere en çok Muğla’da yetişen kızılçam ağaçlarında bulunan salgıdan üretilir. Bu salgı mineral ve antioksidan bakımından oldukça zengindir.

 

Protein açısından da diğer ballardan ayrışmaktadır. Bunun nedeni de “Marchalina Hellenica” canlısının salgısından üretilmesidir. Bu salgı mineral ve protein açısından oldukça zengindir. Çam balının diğer ballardan ayıran en önemli özelliklerden biri de kıvamıdır. Kristalleşme yapmadan uzun yıllar saklanabilmektedir. İçeriğindeki mineraller ve bileşenlerin yoğunluğundan rengi çiçek balına göre koyu kahverengi ve bulanık renklidir. Kokusu ve tadıyla daha kendine hastır. Aromatik odunsu bir kokusu bulunmaktadır. Bu da diğer ballarla arasındaki en önemli farklardan biridir.

Hafif asitler içerdiği için pH değeri düşüktür. Çiçek ballarına karşı içeriğinde bulunan glikoz ve fruktoz oranı daha düşüktür. Bu sebeple çok tatlı değildir, tat olarak şeker oranı düşük ama kıvamı yoğundur.

Çam Balı Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

 

Çam balını alırken rengi ve kokusuna bakmamız gerekmektedir. Kendisini fark ettirecek olan kokusu ve aromasıyla çam balını diğer ballardan ayırt edebilirsiniz.

Balın kalitesi yetiştirildiği bölgeye göre farklılık göstermektedir. Ülkemizde çam balı üretimi en yaygın olarak Muğla bölgesinde yapılmaktadır. Bu sebeple de Muğla Çam Balı olarak market raflarında görebilirsiniz.

Balın kalitesini belirleyen bir diğer husus tabii ki de süzme işlemleridir. Süzme işleminde ham balın ısıl işlem görmemesi, uygun koşullarda muhafaza edilmesi gibi kriterlere bakılmaktadır.

Balınızı seçerken her zaman sertifikalı ve onaylı balları tercih etmeniz, önerilmektedir. Plastik yerine cam kavanozların balın içeriğini koruyacağından alırken dikkat etmeniz gereken noktalardan biri.

 

Demir Eksikliğine Karşı Doğal Takviye Edici

 

Çam balı, çiçek balından daha fazla mineral, aminoasit ve enzim içerir. Yetiştiği bölgeye göre antioksidan oranı oldukça yüksek olan çam balları mevcuttur. İçeriğinde bulunan antioksidan miktarı üst solunum yolları hastalıklarına karşı tedavi edici olarak kullanılmasını sağlar.

İştah açıcı özelliği bulunduğu gibi vücut direncini yükselten ve bağışıklık sistemini güçlendiren etkileri de bulunmaktadır.

 

İçeriğinde bulunan demir miktarı, kansızlıktan dolayı oluşan demir eksikliğine, yetersiz beslenmeye, halsizlik ve yorgunluk gibi durumlara karşı da tedavi edicidir.

 

Sindirim sistemini güçlendiricidir. Bağırsak florasını düzenleyicidir.

 

İltihap sökücü özelliği bulunmaktadır. Nezle, grip, boğaz enfeksiyonlarına karşı da iyileştiricidir.

 

Romatizmal hastalıkların tedavisinde takviye edicidir. Özellikle ağrıların azalmasına yardımcı olur.

 

Çam balı içeriğinde bulunan enzimler sayesinde alerjik reaksiyonları önleyicidir.

 

Cilt hastalıklarında antibakteriyel ve antioksidan etkisiyle tedavi edicidir.

 

Saç köklerini güçlendiricidir, saç dökülmelerini engeller.

 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.