750 TL VE ÜZERİ ÜCRETSİZ KARGO FIRSATI!
HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Kendi Acı Faydası Tatlı: Kestane Balı

02-05-2023 09:17

Bal, sofralarımızın vazgeçilmezi. Ülkemizde farklı farklı bölgelerde üretilen balların ise her biri altın değerinde. Bunlardan biri de “Kestane Balı”. Farklı bir aromaya sahip olan kestane balı, ülkemizde genellikle Karadeniz bölgesinde yetiştirilmektedir. Kestane balını diğer ballardan ayıran özelliklerden biri işçi arıların sadece kestane ağaçlarından topladıkları nektarlarla üretim yaparlar. Bu da kestane balının içeriğini diğer ballardan ayırmaktadır.  

 

Gerçek Kestane Balı Mı Yoksa Boya Mı?

 

Kestane balını yediğinizde damağınızda acı-tatlı ve buruk tatları bir araya getiren farklı bir aromayı hissedeceksiniz. Aroması yoğun bir şekilde hissedilir. Damağınızda kestane nektarından gelen buruk tat, hafif bir acılık bırakır. Bu sebeple de halk arasında “acı bal” olarak da bilinmektedir.

 

Rengi koyu kahverengine yakındır. İçeriğinde bulunan demir, bakır, potasyum, kalsiyum, şeker ve amino asit miktarı ve protein miktarı fazla olduğu için rengi diğer çiçek ballarından daha koyudur. Tadıyla diğer ballardan kolayca ayırt edilebilir ama görüntüsü ve kokusu itibariyle sahtesini ayırt etmek bir hayli zordur. Yapay aroma ve boyar madde katılma riskine karşı özellikle sertifikası olan denetimi yapılmış, güvenilir ürünleri almanız tavsiye edilmektedir.

 

Diğer ballara göre daha geç kristalleşme yaşanır. Bunun nedeni de içeriğinde bulunan fruktoz ve glikozun daha yüksek miktarda bulunmasıdır.

 

Kestane balı, yoğun kıvamlı ve ağır akışkanlıdır. Bunun nedeni pH değerinin yüksek olmasıdır. Cilt bakımı açısından da tercih edilebilmektedir.

 

Balınızın organik olduğunu anlamak için gördüğü işlemlere bakmanız gerekmektedir. Isıl işlem denilen ısıtılan ve pastörize hale gelen ballar yüksek protein enzim değerini ve yoğun aromasını kaybetmektedir.

 

Vitamini İçinde Saklı

 

Kestane balının faydaları saymakla bitmez. Diğer ballardan farklı olması da içeriğindeki nektarı kadar bileşenlerinden kaynaklanmaktadır. Çünkü kestane balı, B ve C vitamini açısından en yüksek değere sahip olan baldır.

 

Demir ve kalsiyum açısından da çiçek balına karşı dört kat daha fazla mineral bulunmaktadır. Bu da özellikle bağışıklık sistemini güçlendirmesi açısından oldukça yüksek bir orandır.

 

Fruktoz oranı yüksek olduğu için doğal enerji vericidir. Bu durum da gün içerisinde daha uzun süreli enerji sağlar.

 

Mide ve bağırsak problemlerine karşı doğal iltihap sökücüdür. Vücuttaki iltihap oluşumunu engeller.

 

Damar ve karaciğer hastalıklarında, kansızlığın tedavisinde takviye edici olarak kullanılmaktadır.

 

Astım, bronşit, nefes darlığı, boğaz enfeksiyonlarına karşı önerilmektedir.

 

Kas ağrıları, fiziksel ve zihinsel yorgunluğun giderilmesinde yardımcıdır.

 

Cilt bakımında pH değeri yüksek olmasından dolayı da nemlendirici ve doğal yatıştırıcıdır.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.