750 TL VE ÜZERİ ÜCRETSİZ KARGO FIRSATI!
HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Hayatı Bal ile Tatlandırın

02-05-2023 09:19
Hayatı Bal ile Tatlandırın

Günümüzde yapay şekerin zararlarını gördükçe geleneksel tarifleri güncellemenin zamanı geldi. Doğal şeker kaynağımız balın birbirinden farklı kullanımını geleneksel Türk mutfağında görmekteyiz. Şerbetler, tatlılar, soslar için enfes bir malzeme olan balı, siz de kullandıkça mutfağınızdan eksik etmeyeceksiniz. Yapımıyla oldukça kolay birkaç tarifi sizlerle paylaşıyoruz. 

Helva-i Hakani: Helvanın Sultanı

Osmanlı saray mutfağından gelen bu helva hem lezzetiyle hem de ismiyle gösterişli. “Helvaların Hakanı” ya da “Hakanlara Layık Helva” anlamı taşıyan bu helva, saray mutfağından bizlere miras.

Malzemeleri:

Yarım su bardağı buğday nişastası

Yarım su bardağı un

Yarım su bardağı pirinç unu

125 gram tereyağ

1 buçuk su bardağı bal

150 gram kaymak

125 gram çiğ badem

3 su bardağı süt

Yapılışı: Tereyağını helva yapacağınız tencereye alın, eridikten sonra bademleri atın. Bademleri kavurduktan sonra üzerini süslemek için bir miktar kenara ayırın. Un, nişasta ve pirinç ununu bir kapta karıştırın. Tereyağına ekleyip unun kokusu çıkana kadar kavurun. Üzerini süslemek için bir miktar dövülmemiş badem saklayabilirsiniz. Karıştırma kabına un, pirinç unu ve nişastayı ekleyip karıştırın. Bu sırada ayrı bir tencerede şerbeti için sütü kaynatın ve içine bal ekleyin. Tencerede bekleterek sıcak bir şekilde muhafaza edin. Ayrı bir tencerede sütü ısıtın, kaynatmadan balı ekleyin. Bal ile sütü karıştırıp sütü ocaktan alın. Kavrulan unun kokusu çıktığında şerbetini yavaş yavaş ekleyip karıştırmaya devam edin. Kıvamı iyice karıştığında kaymağı ekleyip altını kapatın. Bir süre demlendikten sonra üzerine bademlerle süsleyip şekillendirin.

Ballı Limonlu Şerbet

Osmanlı döneminde Ramazan sofralarında mideyi rahatlatıcı olarak da kullanılan bu şerbet hem sağlıklı hem de lezzetli bir içecektir.

Yapılışı: 1 su bardağı sıcak suya 1 su bardağı balı karıştırın. Seyreltiğiniz suyu, 1 litre soğuk su ekleyin ve içerisine halka halka kestiğiniz limonları ekleyin. Bir süre dinlendirdiğiniz şerbetinize nane yaprakları ve isteğe bağlı olarak bir miktar da buz ekleyip karıştırın. Afiyet Olsun.

Çaya Batırmalık: Ballı Kurabiye 

Çay saatlerinden keyifle tüketebileceğiniz bisküvi kıvamında olan bu ballı kurabiye, çocuklarınız için de sütle birlikte yiyebilecekleri sağlıklı bir atıştırmalık olacak.  

Malzemeler:

5 yemek kaşığı bal

40 gr. tereyağ

1-2 yemek kaşığı süt

Yarım su bardağı un

1 su bardağı toz badem

Üzeri için: kırılmış ya da file badem.

Yapılışı: İlk olarak toz badem ve unu bir kabın içerisinde karıştırın. Üzerine balı ekleyip karıştırmaya devam edin. Tereyağını eritip yavaş yavaş karıştırarak ekleyin. En son olarak sütü ekleyip karışımı iyice yoğurun. İnce bir hamur haline gelene kadar açın ve kurabiye kalıplarıyla şekillendirin. Yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye yerleştirin. Üzerine toz tarçın ya da file badem ekleyebilirsiniz. Önceden ısıtılmış fırında 15-20 dakika pişirin.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.