750 TL VE ÜZERİ ÜCRETSİZ KARGO FIRSATI!
HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Hastalıkta ve Sağlıkta Hep Yanımızda: Nane-Limon Çayı

28-04-2023 18:10
Hastalıkta ve Sağlıkta Hep Yanımızda: Nane-Limon Çayı


Nane-Limon Çayı

 

“Hemen sana bir nane-limon çayı kaynatayım.” Annenizden bu cümleyi ne çok duydunuz kim bilir? Mideniz bulandığında, öksürüp hapşurduğunuzda, ateşiniz varken, başınız ağrıdığında ve daha nice zor zamanlarda anneniz hemen mutfağa koşup bu çayı hazırlamaya başlar. Çünkü nane-limon hasta dostu bir çaydır. Peki bu dostluğu nasıl kazanmıştır? Bu sorunun cevabını bulmak için önce nane ve limonu ayrı ayrı tanımamız gerek ki tek başına bile şifa deposu olan bu ikilinin güçlerini birleştirdiğinde nasıl bir etkiye sahip olduğunu daha iyi görebilelim.

 


Ferahlatan Nane

 

Eski Yunan, Roma ve Mısırlılar döneminden beri bilinen ve özellikle sindirimi desteklediği için kullanılan nane, ballıbaba familyasından bir bitkidir. Ferah kokusuyla varlığını hemen hissettiren nanenin mide ve bağırsak kaslarındaki krampları çözmede büyük etkisi vardır. Böylece mideniz bulandığında, gaz sıkışması yaşadığınızda, ishal olduğunuzda annenizin neden size “Hemen nane-limon kaynatayım” dediğini anlarsınız. Naneye kimliğini veren o ferah kokusunun kaynağı ise içeriğindeki mentoldür. Mentol; öksürük, nefes almada yaşanan zorluk, yüksek ateş gibi pek çok hastalık belirtisini iyileştirmede son derece etkilidir. Hastalık anında iyileşmeyi destekleyen, sağlık zamanında ise hastalıktan koruyucu işlevi olan nanenin bu etkisi vücudun savunma sistemini güçlendiren özelliğinden ileri gelir. Kısaca nane antibakteriyel, antiviral, iltihap önleyici, kan dolaşımını destekleyici, ateş düşürücü, ter sökücü, ateş düşürücü ve iç ısıtıcı özellikleriyle vücudumuza çok büyük faydalar sağlar. Nane bitkisinin ferah kokusunun ise ruh halimiz üzerinde tazeleyici bir etkisi vardır.

 


Temizleyen Limon

 

Akdenizin değerlisi, turunçgillerin gözdesi limon ise C vitamini deposu olmasıyla meşhurdur. Hemen her evde, her mevsim bulunan limon; yemekten temizliğe, kozmetikten sağlığa pek çok ihtiyacı gidermede tam bir kurtarıcıdır. Tıpkı nane gibi kokusuyla ruhumuza ferahlık veren limon, kültürümüzde bir zamanlar hasta ziyaretinde hediye olarak götürülecek kadar kıymetli olmuştur. Üstelik bu hediye yarım ya da tam bir limondan ibarettir çünkü o zamanlar limon üretimi bu kadar çok değildir, saklama koşulları ise günümüze göre hayli kısıtlıdır. Limon dezenfekte edici, bakteri ve mikropları öldürücü etkilere sahiptir. İçeriğindeki C vitamini ve flavonoidler ile soğuk algınlığına karşı ve burun tıkanıklığı durumlarında son derece etkilidir. İltihap sorunuyla baş etmede de iyi bir yardımcıdır. Asidik ve ekşi tadıyla bildiğimiz limon, bu özelliği ile sindirime çok iyi gelir, mideyi yatıştırır.

 


İyi Bir Detoks İçeceği

 

Nane-limon çayının hastalık anında bizlere nasıl yardımcı olduğunu anlatmış olduk. Peki nane-iimon çayı sadece hastalık anında mı işe yarar? Eğer böyle düşünenlerdeseniz, doğanın size sunduğu bu harika eşleşmeden yeterince nasibinizi alamayacaksınız demektir. Çünkü nane-limon çayının vücut üzerinde detoks etkisi vardır ve günlük tüketimi hücre yenilenmesini destekler. Bunun yanında rahatlatıcı ve konsantrasyonu arttırıcı bir içecek olarak da bilinmektedir. Ayrıca ağız kokusunu gidermede de önemli bir işlevi vardır. Ne de olsa her ikisi de kokusuyla meşhur olan iki bitkiden bahsediyoruz. Özetle nane-limon çayını, “Hastalıkta ve sağlıkta hep yanımızda” diye tanımlamak yanlış olmayacaktır.

 


Çayınıza İmzanızı Atın

 

Nane-limon çayı insan vücuduyla bu kadar iyi geçinir de diğer tatlarla iyi geçinmez mi? Eğer çaylarınızı kişiselleştirmeyi seviyorsanız, bilin ki nane-limon çayının zencefille arası çok iyidir. Çayınıza bir miktar zencefil ekleyerek hem şifa gücünü arttırabilir hem de aromasına farklı notalar katabilirsiniz. Tarçın, karanfil gibi baharatlar da yine tercihen kullanabileceğiniz destek bitkilerden olabilir. Soğuk çay sevenlerden iseniz, kupanıza birkaç buz parçası eklemeyi de unutmayın. Ferahlığıyla öne çıkan bu iki bitkinin buzla birlikte ortaya çıkan okyanus etkisine şaşıracaksınız.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.