750 TL VE ÜZERİ ÜCRETSİZ KARGO FIRSATI!
HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Çiçeklerden Gelen Tatlılık “Çiçek Balı”

02-05-2023 09:03
Çiçeklerden Gelen Tatlılık “Çiçek Balı”

Lezzetiyle damaklarımızı tatlandıran, şifasıyla hayatımızı güzelleştiren çiçek balı yolculuğu rengarenk çiçeklerden geçiyor. Kovanlardan süzülüp bize gelen şifa dolu çiçek balını daha yakından tanımak ister misiniz? 

 

Çiçek nektarlarından arıların ürettiği bala çiçek balı, bitkilerden ya da bitkilerin üzerinde yaşayan organizmalardan toplanan nektarlarla ürettilen bala da salgı balı denmektedir. Çiçeklerin çeşitliliği, coğrafi iklim, bitki örtüsü gibi etkenler balın aromasına ve kalitesine göre değişiklik göstermektedir. Ülkemizde ise çiçek balları, bulunduğu bölgeye göre isimlendirilip farklı tat ve aromalara sahiptir. Bal özü de denilen nektarın toplandığı çiçeğin tadı, kokusu bala geçer. Örneğin ıhlamur çiçeği, portakal çiçeği, peygamber çiçeği, yonca gibi birçok çiçekten ve bitkiden elde edilebilir.

 

Her Bal Çiçek Balı Değildir

 

Market raflarında gezinirken birbirinden farklı bal çeşitlerine rastlıyoruz. Bunlar bazen bizi memnun ediyor bazen de hüsrana uğratıyor. Tadıyla kokusuyla gerçek çiçek balı almak istiyorsak, dikkat etmemiz gereken şeyler var.

 

Çiçek balı alırken ilk önce nerede üretildiğine bakmamız lazım. Ülkemiz çiçek çeşitliliği açısından oldukça zengindir. Özellikle yüksek bölgelerde yetişen arıların ürettiği ballar, lezzet ve kalite farkı oluşturmaktadır. Bunun en önemli nedeni tarım alanlarından uzak, kimyasal ilaçlama olmayan topraklarda yetişen çiçeklerin nektarı. Bu nektarı toplayan arıların ürettiği bal, diğer yapay tatlandırıcılarla beslenen arıların balından ayrışmaktadır.

 

Balın raflara gelmeden önceki yolculuğunda süzülmesi, paketlenmesi gibi aşamalara da bakmalıyız. Çiçek balının kimyasal madde ve ısıl işlemler görmemesi gerekiyor. Paketlenmiş ürünlerde balın, nasıl muhafaza edildiğine de dikkat etmek lazım. Özellikle uzun süre nemli ve sıcak ortamlarda bulunan balların besin değeri düşebilir. Ayrıca plastik kaplar yerine cam kavanozları tercih etmeniz hem çevre için hem de sağlığınız için daha iyi bir tercih olacaktır.

Çiçek balının kalitesini belirleyen bir diğer unsur ise arılardır. Arıların cinsine göre de balın kalitesi değişmektedir. Ülkemizde Kafkas arıları kaliteli bal için tercih edilen türlerdendir.

 

Arılardan Soframıza, Doğal Vitamin Takviyesi

 

Çiçek balı, protein bakımından zengin bir besindir. İçerisinde bulunan amino asit miktarı, vücudumuzda sindirimi kolaylaştırmaktadır. Bu sebeple de diğer hayvansal gıdalardan farklıdır.

 

Çiçek balının bileşeninde B grubu vitaminler, C, E ve K vitaminleri bulunmaktadır. Özellikle gelişme çağındaki çocuklar için besleyicidir. Bu vitaminler yanlış yapılan süzme işlemi sırasında niteliğini kaybedebilir.

 

Zengin bir mineral kaynağıdır. İçerisinde kalsiyum, demir, çinko, potasyum, bakır, magnezyum, sodyum, kükürt, iyot gibi mineraller bulunmaktadır.

Bal antibakteriyeldir. Bu özelliği sayesinde içerisinde mikroorganizmalar üremez. Bu sebeple eski çağlardan günümüze kadar yaraların tedavisinde kullanılmıştır.

Arıların üretimi sadece balla sınırlı değildir. “Apiterapi” diye bilinen; “arı zehiri”, “propolis”, “arı sütü” ve polen gibi arı ürünlerini kapsayan koruyucu ve takviye edici ürünlerle tedavi yöntemleri mevcuttur. Bu yöntemler de günümüzde sıklıkla sağlıklı yaşamı destekleyici ve tedavi amaçlı kullanılmaktadır.

 

Doğal Metabolizma Hızlandırıcı Bal

 

Arıların ince ince oya gibi işlediği kovanlardan süzülen ballar, sofralarımıza şifa getiriyor. Ülkemizde en çok üretilen ve tüketilen balların başında çiçek balları geliyor. Çiçek balının bilinen birçok faydası bulunmakta, ilk olarak metabolizmamızı güçlendirdiğini söyleyebiliriz.

Vücut direncini artırır ve bağışıklığımızı güçlendirmeye yardımcı olur. Özellikle kış aylarında limon-bal karışımıyla enfeksiyonlara karşı direnç sağlanmaktadır.

 

Sindirim sistemini düzenleyip korur. Bunun yanında içeriğinde bulunan bileşenler sayesinde mide rahatsızlıklarına karşı da koruyucudur.

 

Doğal balda bulunan glikoz ve fruktoz miktarı enerji vericidir. Aynı zamanda yapay tatlandırıcıların aksine fruktoz miktarının çok olması kan şekerini de düzenleyicidir.

Öksürük ve boğaz enfeksiyonlarına karşı iyileştiricidir. İltihap sökücü etkileri de bilinmektedir.

 

Cildi temizleyici ve doğal nemlendirici olarak tercih edilmektedir. Özellikle aknelerin oluşumuna karşı koruyucu, akne ve atopik cilt tedavisinde iyileştirici olarak kullanılmaktadır.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.