750 TL VE ÜZERİ ÜCRETSİZ KARGO FIRSATI!
HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Çayın Üretiminde Çin, Tüketiminde Türkiye Başı Çekiyor

28-04-2023 18:21
Çayın Üretiminde Çin, Tüketiminde Türkiye Başı Çekiyor

Çay En Çok Nerede Yetiştiriliyor?  

“Dünyanın en çok tüketilen içeceği çaydır” dediğimizde bu size abartı gibi gelebilir. Ancak rakamları duyduğunuzda bu ifadenin hiç de abartı olmadığını göreceksiniz.

2018 yılı verilerine göre dünyada çay üretimi 6.3 milyon tondur. Çay üretiminde Çin yüzde 41’lik pay ile dünyada başı çekmektedir. Çin’in ardından yüzde 21 oranı ile Hindistan ikinci sırada yer almaktadır. Türkiye ise dünya çay üretiminde yüzde 4 pay sahibi olarak beşinci sırada gelmektedir.

Türkiye haricindeki diğer ülkeler tropikal iklim kuşağında olduğundan yılın 12 ayında çay üretimi yapabilmektedir. Türkiye ise diğer ülkeler kadar uygun iklim koşullarına sahip olmadığından sadece 6 ay çay üretimi yapabilmektedir. Ancak ülkemizde çay tarımının yapıldığı Doğu Karadeniz Bölgesi’nde yine aynı iklim koşulları kimyasal mücadele olmadan çay yetiştirme imkanı tanımaktadır. Kar suyuyla yetişen çay yaprakları da sadece ülkemizde üretilmektedir. Bu da Türk çaylarına önemli bir özellik katmaktadır.

Dünyada çay yetiştiriciliği yapılan tarım alanlarının yüzde 56’sı Çin’dedir, yüzde 15’i ise Hindistan’dadır. Türkiye dünya çapındaki tarım alanlarının yüzde 2’sine sahiptir. Sahip olduğu elverişli alan ile üretimdeki sıralaması kıyaslandığında ülkemizin çay tarımı konusunda iyi bir yerde olduğu söylenebilecektir.

Çin 2.270 milyon ton çay üreterek dünyada çay üretim miktarında ilk sırada yer alıyor. 1.210 milyon ton ile Hindistan ikinci sırada, Türkiye ise 259 bin ton ile beşinci sırada bulunuyor.

Çayı En Çok Kim İçiyor?

Çin’den dünyaya yayılan çay ile diğer ülkelere nazaran geç tanışmış olsak da bu güzel içeceği tüm dünyadan daha çok sevdiğimiz bir gerçek. Çünkü dünyada çay tüketiminde birinci sırada Türkiye yer alıyor.

2018 yılında yapılan bir araştırmaya göre ülkemizde kişi başına yıllık 3.5 kg çay tüketiliyor. Bu rakam dünya ortalamasının hayli üzerinde. Çünkü dünyada kişi başına yıllık 500 gr çay tüketiliyor. Türkiye’den sonra en çok çay, kişi başı 2.44 kg ile Afganistan’da tüketiliyor. Çayın anavatanı Çin’de ise bu rakam 750 gr şeklinde gözleniyor.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.